tisdag 5 maj 2009

Carl Johan De Geer och Werewolf of London


Det går en fiktiv (får man anta) historia om en hemlig släktsjukdom genom Carl Johan De Geers dokumentär om Carl Johan De Geer - Med kameran som tröst del 2 (del 1 är en bok). Sjukdomen ger en vargliknande egenskaper. Att denna vargmanssjukdom står för De Geers känslor inför sitt adliga ursprung är väl rätt lätt att sluta sej till. Varulvstemat finns på flera ställen i De Geers konstnärs- och författarskap. På andra håll har han skrivit om upplevelsen att se I was a teenage werewolf som ung.

Här är det främst en annan varulvsfilm som påverkat historien. I en scen kryper han uppför en kulle för att hitta ett botemedel mot sjukdommen. Denna scen åkallar början av Werewolf of London från 1935. Denna Universal Pictures-film regisserad av Stuart Walker har sin del i att varulven aldrig blivit något särskilt populärt monster.
Inte pågrund av den utan trots den.

På vår lista över de tio bästa varulvsfilmerna kommer denna tvåa.

Werewolf of London, löst byggd på Guy Endores roman Werewolf of Paris var inte den första varulvsfilmen men den första stora satsningen från ett större filmbolag på varulvsmonstret.

Censuren kom dock att ingripa mot förvandlingsscenerna. De ansågs påminna om de farliga darwinistiska teorierna och transformationerna till varulv fick ske utanför bild. En varulvsfilm utan scener av folk som förvandlas till varulvar är naturligtvis dömd att misslyckas. (I dagens utgåvor av filmen finns transformationsscenerna med.)

I stället blev de senare och sämre Wolf Man-filmerna bestämmande för varulvsgenren. Som om vampyrfilmerna enbart haft Brownings Dracula och inte Nosferatu. (Dracula är inte lika dålig som Wolfman och Werewolf of London inte lika bra som Nosferatu. Så analogen haltar lite.)

Walkers film är influerad av Jekyll and Mr. Hyde. Så tar varulven på sej en rock och hatt innan han går ut i natten. Det finns också influenser från andra populärlitterära strömningar under 30-talet. Så växer den blomma som ger ett, tillfälligt, skydd mot varulveriet i Tibet.

Hos De Geer har Tibet ersatts av Vesuvius. Vilket ju passar in i temat med släkten som gått under. Vulkanutbrott och varulvar. Han drömmer om att hans kropp hittas bevarad som de som begravdes i askan från Vesuvius. Och att denna Vargmanskropp hålls hemlig av vetenskapsmännen.

Inga kommentarer: