lördag 4 juli 2009

10 bra amerikanska romaner


Fjärde of july och allt det där.

The testament of Yves Gundron av Emily Barton
Bonden Yves Gundron i byn Mandragora uppfinner i romanens början selen vilket förenklar transporter. Gundron börjar göra fler uppfinningar. Men en dag kommer en antropolog till dalen. Byn har tidigare varit helt avskärmad från omvärlden.
Bartons debut från 2002 ser på tanken om civilisation lite från sidan.

Fråga inte ditt land (Soul on Ice) av Eldridge Cleaver
En samling texter skrivna i fängelset. Kanske inte direkt roman men kallades ibland för det i diskussioner kring den när den var ny. Cleaver skriver om upploppen i Watts; mordet på Malcolm X. Men kanske var det lika mycket Cleavers prosa som gjorde att boken fick det genomslag den fick. Språket är en njutning att läsa.

Träslott av William Gaddis
Gaddis hör till de där som man brukar säja har förnyat prosan. Eller brukade säja. Det är inte så ofta man hör talas om honom längre. Träslott har i vilket fall ett fascinerande sätt att låta historien eller historierna löpa in i varandra. Efter denna började han skriva allt tjockare och allt krångligare romaner.

Järngräs av William Kennedy
Järngräs var också en väldigt hyllad roman när den kom. Kanske lite mer mainstream. Även om den använder sej väl av vad som tidigare var experimentell prosa. Skildrar alkoholisten Francis Phelan och depressionens amerika. Undvik filmen.

U. S. A. av John Dos Passos
En romansvit på tre tjocka böcker: 42:a breddgraden, 1919 och Stora pengar. En stor mängd människoöden skildras blandat med nyhetsnotiser och bitar ur populära ballader. Den där stora amerikanska romanen.

Maskindrömmar av Jayne Anne Phillips
Phillips andra bok och första roman. Också en hyfsat stor amerikansk roman. (Tar vid där Passos slutar tidsmässigt) Skildrar en familj i en lite stad i USA från 30-tal till 70-tal. Den är bra.

Vårat gäng av Philip Roth
Kort satirisk roman där bland annat USA, lett av Trick E. Dixon invaderar Danmark för att rädda Hamlets fädernesland. Som ju tagits över av pornografer. Innehåller också extremistiska scouter.

Honmänniskan (Female man) av Joanna Russ
Massmarknadsgenren SF började i början av 70-talet att förnya sej. Bli experimentell. Den här romanen skildrar kvinnoproblemet ur olika vinklar. Med korta berättelser blandat med en komplicerad intradimensionell historia. Formellt nyskapande men går att läsa även om man något ignorerar den sidan.

Journey Beyond Tomorrow av Robert Sheckley
Men också äldre science fiction kunde vara rätt intressant. Sheckleys roman från 1962är en rolig och av och till litterärt rätt djärv skildring av 60-talets amerika. Kurt Vonnegut läste säkert denna uppmärksamt.

Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole
Den humoristiska romanen ses det ibland något nedlåtande på. Men många av världslitteraturens självklara klassiker är komedier och satirer. Dumskallarnas sammansvärjning är en sedelärande roman. Vår tids Werther. Den unge Ignatius J. Reillys lidande.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Så han gillar alternativa verkligheter, Philip Roth? Jah har läst The plot against America, som var jättebra. Där är en nazianstruken Charles Lindbergh president.

Kvinnoproblemet? Vad är det? Inte att vi finns, hoppas jag.

Petter sa...

Det var kanske ett dåligt skämt. Och problemet med världarna i den romanen är snarare männen.

Roth-boken är så pass öppet parodisk, med den namnförvrängde Nixon och rösträtt för de ofödda, att den nog inte är en alternativ verklighet på samma sätt som The plot against america.