onsdag 17 februari 2010

Joe The Barbarian 1 av Grant Morrison & Sean Gordon Murphy


Det första numret av Grant Morrisons och Sean Gordon Murphys Joe the Barbarian berättar en historia som vi alla har sett eller läst många gånger förut. En ensam pojke snubblar över en annan värld.

Huvudperson Joe tecknar en bild i sitt block. Hans far har dött i Irak han åker på en skolutflykt där han trakasseras av sina skolkamrater. Till en flicka som försöker vara vänlig mot honom säjer han (i seriens enda felsteg) "Every town has them, every school has them. Stereotypes." Detta är ett lite övertydligt sätt att få oss att förstå att också Morrison vet att historien berättats förut. Men det är i det bekanta som serien har sin styrka.

Morrison har på senare år blivit bättre på att skriva för sina tecknare (även om det sen ofta ändå blivit problem med dessa). Jag tror detta kom efter Seven Soldiers-projektet där han skrev flera olika sorters serier för olika tecknare. Han låter Murphy få tid på sej att sätta stämningen. När Joe går hem från skolbusshållplatsen så visas det i en stor ödslig helsida. Det är vemodigt och vackert. Sen går han genom ett lika ödsligt hem tills det faller samman under honom. Och en annan, skadad, fantastisk värld visar sej.

Numret lyckas ge en ny energi åt en gammal trop.
Om serien lever upp till den här början återstår att se.
Kanske för att så lite på ytan händer så har Vertigo förlag satt priset på första numret till en dollar (tre dollar är det vanliga för en amerikansk cirka tjugosidig serietidning fylld med annonser) och det kostar 10 kronor här i Sverige.

Det andra numret kommer ut i dag i USA. Det kommer att bli 8 nummer allt som allt och med största säkerhet kommer de att samlas i ett album.

2 kommentarer:

Per sa...

Intressant, hade tänkt plocka upp det här numret när jag får möjlighet att besöka min serieaffär nästa gång.
Grejen med 10-kronorsnummer tror jag är en ny policy Vertigo har börjat med för att ge nya serier luft under vingarna, åtminstone både Greek Street & The Unwritten kunde man också köpa för en tia.

Petter Malmberg sa...

Det stämmer nog när du säjer det.
Jor the Barbarian har fått några negativa recensioner på nätet för att det händer så lite.
I svaren på dessa har pris-frågan understrykits.
Men det kan säkert vara en allmän vertigo-policy.