tisdag 16 mars 2010

3 svenska kvinnliga


Lyrans tematrio denna vecka handlar om svenska kvinliga författare som skriver om kvinnor.

Heidi von Born - Atlassviten
Jag är inte helt säker på att de fem böckerna om Ella Ahrenfri-Bussoli brukar kallas för Atlas-serien. Men de utspelar sej kring området Atlas i Vasastan i Stockholm. Vad jag vet är att denna romansvit där vi får följa Ella från det hon är barn tills att hon är vuxen är väldigt bra. De fem böckerna är Hungerbarnen, Kungariket Atlas, Den vita öknen, Tiden är en tjuv och Ropa stenarna tillbaka

Maja Ekelöf - Rapport från en skurhink
"2/4-68
Hur f-n ska man stå ut---Jag begriper det inte---Så länge jag har nån bok på gång tycker jag det går bra, men sedan...sedan...Jag har nyss läst ut 'Mina universitet' av Gorki. Nu har jag ingen bok i dag---Det enda uthärdliga i detta liv är att veta det funnits människor som tänkt samma tankar och upplevt det samma som man gör själv[...]Medan rasupproren (makten om pengar) rasar i Amerika håller vi på att rösta fram den bästa schlagern i Europa... Spanien vann med en la-la-la-låt. Jag har städat efter reparationsgubbarna på socialvårdsbyrån. Är dödstrött---"

Ekelöfs dagboksroman vann i en romanpristävlan 1970. I dag hade kanske en sammanställning av dagboksanteckningar haft svårt att vinna en liknande tävling. Men formen var inte ovanlig på den tiden.
Den skildrar hennes liv från 1965, när hon var 47, till 1969. Med ett par kortare inledande stycken med minnen från början av 50-talet. Bland annat en scen från första gången hon får hjälp från socialvårdsbyrån. Hur hon och de andra som väntar på hjälp "pratade och skrattade. Det låg ett lyckoskimmer över framtiden. Ingen skulle behöva vara utan mat eller kläder i framtiden." Detta följs av en anteckning i "nutid" om den kväljande känsla hon har dagen före ett socialbesök.
Anteckningarna handlar om hennes arbete och hennes läsande. Hon går en akademisk historiekurs på sin fritid och undertecknar en dikt med Fil. Städare. Romanen skildrar också omvärlden och hur Ekelöfs syn på den radikaliseras. Boken slutar med ett citat av Eldridge Cleaver.
Det är en fängslande samtidsskildring och ett starkt självporträtt.

Lena Sommestad - Från mejerska till mejerist
Med undertiteln "en studie av mejeriyrkets maskuliniseringsprocess". Vilket kanske inte låter så spännande. Men det är det. Sommestad beskriver hur mejeristyrket omkodas från att ha vara ett kvinnligt arbete till ett manligt. Intervjuer med före detta mejerskor gör denna bok mer läsvänlig än de flesta avhandlingar.

3 kommentarer:

Feedback66 sa...

"Rapport från en skurhink" har jag inte läst än, men funderat på det ett tag. Det roliga är att jag läste en recension av den boken nyligen när jag bläddrade igenom någon gammal årgång av någon högerextrem tidning som Fria Ord eller Operation Sverige, där blev boken sågad, recensenten var upprörd över att han ansåg boken glorifiera våld och brottslighet eller något åt det hållet, jag minns inte exakt.

Petter sa...

Då boken innehåller meningar som "Maos tankar sprids till fler länder än Kina som väl är", så är en upprörd recension från det hållet inte så förvånande. Ett av de lite tidstypiska dragen.

Det är en mycket läsvärd bok och den borde vara lätt att få tag i. Den kom i flera upplagor.

Feedback66 sa...

Hehe, ok. Jag ska ta och läsa den någon gång.