torsdag 18 mars 2010

De tio bästa Frankenstein-filmerna


Thonas Edisons Frankenstein må ha varit den första filmatiseringen av Mary Shelleys roman. Men den var långt ifrån den sista. Det vimlar av diverse underliga varianter på Frankensteins monster i filmhistorien, från Blackenstein till Vampire Girl vs Frankenstein Girl. De tio bästa (bland de jag sett) Frankenstein-filmerna, varav två kring romanens och en av filmernas födelse:

10. Rites of Frankenstein (1972)
Av Jess Franco. Franco har sina anhängare men gjorde mest schlock-filmer. En Franco-förespråkare anser att man måste se alla Francos filmer innan man kan uppskatta hans verk. Då han var en väldigt produktiv filmare så har jag svårt att se att det skulle vara mödan värt - hur mycket bättre filmerna än skulle bli. Den här har en del suggestiva scener och intressant kameraarbete gömt i en rörig produktion. Rätt typisk för Franco så vitt jag kan förstå.

9 Frankenstein (1910)
Dagens födelsedagsbarn har en viss charm även om den som många tidiga filmatiseringar påminner lite om de där femsidorsversionerna av klassiska romaner i Ray Bradburys Fahrenheit 451

8. Frankenstein Unbound (1990)
Roger Corman. Bygger på Brian Aldiss' roman Frankenstein i frihet. Filmen är inte alls lika bra som förlagan men det är ändå den bästa Aldiss-filmatiseringen hittills.

7. Curse of Frankenstein (1957)
Första av Hammer Horrors Frankenstein-filmer. Dessa gjorde Frankenstein till skurken snarare än hans monster. De senare ska vara bättre men detta är den enda av dem som jag har sett.

6. Gods and Monsters (1998)
Film som handlar om regissören till Frankenstein och Bride of Frankenstein, James Whale (spelad av Ian McKellen) som gammal berättad från hans trädgårdsmästares perspektiv. Titeln på filmen är en rad doktor Preterius säjer i Bride of Frankenstein: "To a new world of gods and monsters." Preterius brukar läsas som en homosexuell eller queer gestalt. Och filmen handlar om Whales homosexualitet.
Den här var väldigt hyllad när den kom. Och blev kanske därför lite av en besvikelse för min del när jag väl såg den. Men det är en bra, om än lite konventionell, film.

5. Frankenstein (1931)
Whales version är väldigt olik Shelleys roman, delvis för att det är en filmatisering av en pjäsadaption av boken. Men den har, tillsammans med sin uppföljare, blivit bestämmande för senare tolkningar. Och är bättre än en del senare trognare filmatiseringar av romanen.

4. Young Frankenstein (1974)
Mel Brooks. Parodi på Whales-filmerna.
3. Andy Warhol's Frankenstein (1974)
Regisserad av Paul Morrisey. Också kallad Flesh for Frankenstein. Otäcka barn, ett homosexuellt Frankensteins monster och (för att vara romanen trogen) en nypa incest. Bra är kanske inte det rätta ordet för att beskriva filmen, men den är ändå väldigt sevärd.

2. Gothic (1986)
Ken Russel.

1. Bride of Frankenstein (1935)
Uppföljaren till 1931 års film. Inlägget på länken handlar också om en del andra varianter på Frankensteins Brud.

Förutom filmer kring Frankenstein och hans monster finns det såna där flera monster är med i samma film, Dracula, Varulven och såna. Bäst bland dessa är ungdomsfilmen Monster Squad
från 1987. Eller bäst bland de jag sett.
Bland Frankenstein-filmer jag inte sett brukar Calvin Floyds Terror of Frankenstein från 1976 nämnas som rätt lyckad. Många filmer anspelar på Frankenstein, som Larry Cohens Det lever eller de flesta av David Cronenbergs filmer, utan att direkt utgå från Shelleys roman eller Whales filmer.

1 kommentar:

eskil sa...

tja, detta har inte mycket med Frankenstein att göra, men idag sår Lena våra åtta basilikasorter, och det blir en blandkruka till ditt köksfönster, f ö tycker jag att boken, särskilt när m. förstår att det går att kommunicera, är bäst