måndag 3 maj 2010

10 bra polska böcker


Då jag är trettisjättedels-polack så firar jag Polens nationaldag. Som är idag. Och jag firar den med en lista:

Stefan Chwin - Guldpelikanen

Witold Gombrowicz - Pornografi
Något av falsk varudeklaration, förvisso. Men ändå.

Stanislaw Lem - Det perfekta tomrummet
Recensioner av icke-existerande böcker. Flera av dessa driver med olika litterära rörelser och är roliga men rätt lättviktiga. Men ett par, som till exempel novellen "Non Serviam av Arthur Dobb", gör något mer av formen och tillhör höjdpunkterna i Lems verk.

Ewa Lipska - Zon
"Vårens första dag/emigrerar från kalendern." (övers. A. Bodegård) Ett urval dikter från 1970-1994. I Enhörningsserien.

Rosa Luxemburg - Brev från fängelset
Man förknippar Luxemburg mer med Tyskland. Men hon föddes i (tsarryska) Polen. Och satt också i fängelse även där. En annan samling av hennes fängelsebrev på svenska börjar med brev från ett polskt fängelse. Under sina många fängelsevistelser skrev hon förutom brev också verk som Socialdemokratins kris(kanske är det här med fängelse något att rekommendera för våra mindre produktiva författare). Men där det senare numera enbart är intressant för den politiskt/historiskt specialintresserade så har hennes brev hållit bättre.

Slawomir Mrozek - Elefanten
Korta absurda fabler.

Tadeusz Rozewitz - Och så vidare
Dikter från 1947-1964. "Alltså finns poeterna ändå/alltså finns poesin ändå/alltså äter vi stek trots att det inte finns kött/det finns unga poeter/är det inte/överraskande" (övers. J. Kanucki & G. Palm)

Stefan Themerson - Vov vov eller Vem dödade Richard Wagner
Berättaren i denna korta roman möter i bokens början sin vän Lampadephor. Vännen fruktar att någon en dag kommer att finna det logiskt att kapa av hans vänstra ben och hans högra arm.

Leopold Tyrmand - Zly Den onde Mannen
Polsk thriller från 1957. Jag har ett rätt vagt minne av vad den här handlar om. Men jag minns att jag tyckte den var bra. Något av en blandning av Läderlappen och doktor Mabuse tror jag. Tror jag ska ta och läsa om den.

17 polska poeter
Det finns flera urval med polsk poesi på svenska. Polackerna gillar poesi. På grund av alliterationen antar jag. Detta urval (red. av Irena Grönberg), som jag nyligen läst, innehåller lite nyare polsk poesi där mina favoriter är Agnieska Wolny-Hamkalo och Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki. Samt en poet med det något svåruttalbara namnet Ewa Sonnenberg.

1 kommentar:

eskil sa...

Den polska litteraturen är rik. Egentligen är det en omöjlighet att lista tio verk. Jag skulle vilja stoppa dit en del andra, men så ska det ju vara, ett uttryck för din smak. Polsk litteratur är livskraftig, men inte så ofta översatt (varför skriver de polska författarna inte på engelska, vilket skulle ändra läget) Bra introduktioner till nutida polsk litteratur finns i några nummer av Mikael Nydahls tyvärr insomnade tidskrift Ariel. Förlaget Ariel har också gett några verk. En tanke slog mig: skulle man kunna se Gunter Grass Blecktrumman som polsk litteratur skriven på tyska?