tisdag 22 juni 2010

Bröllopstrio


Lyrans senaste tematrio handlar om bröllop.

Asbjørnsen, Moe m fl (urval Oddbjørg Høgset) - Brudprovaren
När folklivsforskare på 1800-talet åkte ut och skrev ned muntliga berättelser så fanns det såna de inte publicerade. Denna samling innehåller femtio sådana historier.
Titelberättelsen handlar om en kvinna som inte får gifta sej med den hon tänkt då han bara är en skräddare. Hon lovar dock att han ska få bli brudprovare.
Flera av historierna antingen börjar eller slutar med bröllop.
Som den historia vars illustration av Svenolov Ehrén pryder omslaget. "Grispojken" är en skämtsaga där hjälten säljer grisar till drottningen. Han vill inte ha pengar utan i stället få se kungadottern upp till knäna. Vid tredje transaktionen vill han som betalning ha att se kungadottern upp till naveln. När kungadottern sen ska giftas bort så får den som kan gissa hennes könsbehåring gifta sej med henne (en något ovanlig sed, även i Norge). Vår hjälte vet genom sin grishandel att hon har ett hår av silver, ett av guld och ett av pärlemor. "Så blev det bröllop i fyra gånger fjorton dagar och i två smådagar därtill och en pytteliten dag."

Federico Garcia Lorca - Blodsbröllop
Pjäs från 1933. Liksom i "Brudprovaren" så är bruden i pjäsen inte odelat förtjust i idéen att hon ska giftas. Lorcas näst mest kända pjäs (efter Bernarda Albas hus) blandar in folkliga sånger och traditioner i berättelsen. Slutar i blodig tragedi som alla bra bröllopshistorier.

Villy Sørensen - Ragnarök
En hel del våld är det även i denna. Sørensen återberättar de gamla nordiska myterna i denna roman. Ett av kapitlen "Mjölner eller Freja" handlar om hur guden Tor utklädd till gudinnan Freja åker till jätten Trym. Som har begärt att han ska få gifta sej med Freja i utbyte mot Tors hammare. Han imponeras av brudens aptit på bröllopsfesten.
Att romanen är uppbyggd av myter som denna hindrar inte att Sørensen skapat ett eget verk med en egen ton. En av de stora danska romanerna.

5 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Brudprovaren har jag läst flera gånger. Av någon anledning hade mina föräldrar den hemma, och det var väldigt kittlande läsning när jag var i nedre tonåren. Jag vet inte var boken har blivit av dock; möjligen blev den så vattenskadad i en översvämning att den slängdes. Det är lite synd, för jag skulle gärna ha läst om de här skrönorna! Jag uppmanar verkligen alla som kommer över boken på ett antikvariat att slå till!

Petter sa...

När jag sökte efter omslagsbilden på nätet så verkade den vara rätt vanligt förekommande. Möjligen kan den i antikvariaten stå på lite underliga ställen.
Även om boken inte riktigt är i nivå med de bästa av Moes folksagor så är det en trevlig bok.
Det finns en liknande volym kallad "Ryska erotiska folksagor" av Aleksandr Afanasiev. Afanasiev var redan från början ute efter att samla den här sortens material. Också här är den illustrerad av Svenolov Ehrén. Men bilderna är inte lika bra.

Spiring sa...

Jag har Brudprovaren i bokhyllan, har för mig att den fanns på bokrean flera år i rad under 80-talet. Det är länge sen jag öppnade den, dock.

Vixxtoria sa...

Petter och Spiring: Jag tror mina föräldrar fick boken i present (det är inte en typisk bok de skulle köpa ens på rea). Eventuellt var den månadsbok eller premiebok eller nåt sånt i en bokklubb. Och jag kan mycket väl föreställa mig att antikvariaten kan ha en hel del såna här böcker. Jag får spana runt i sommar!

Petter Malmberg sa...

Utgåvan jag har är från 1986. Och den kom ut på svenska första gången 78. Så åtminstone har det getts ut mer än en upplaga.