fredag 16 juli 2010

High soft lisp - den senaste av Gilbert Hernandez


Omslaget till High soft lisp är en bild på Fritz, och titeln syftar på hennes läspande. Hon har förekommit också i tidigare Gilbert Hernandez-samlingar. Men där mer som bifigur. Albumet inleds och avslutas emellertid med serier där en annan karaktär, Mark Herrera berättar om sina sex fruar. Varav en då är Fritz.
Serierna berättade ur hans perspektiv har en komisk ton. Även om det ofta är svart komedi.

I albumets längsta serie titelhistorien "The high soft lisp", som med sina femtio sidor tar upp mer än en tredjedel av samlingen, så följer vi Fritz från high school till vuxen ålder. Den här serien är i en annan ton. Som om denna och (de flesta) av de andra serierna i albumet är två helt olika sorters historier. Också när det är samma händelser som berättas.

Fritz blir utnyttjad av skolkamrater, pojkvänner och makar. Och när vi lämnar henne så är hon på väg att bli sviken igen. Allt genomlider hon leende - "I wish aunt Fritz wasn't so dumb. I mean nice. So nice" säjer hennes systerdotter Venus.
Ibland kan också karaktären kännas väldigt passiv och offervillig. Hon är lite av en pikareskfigur.
Skolflicka, punkare, terapeut och b-filmsstjärna. Något som passar de mer komiska berättelserna bättre. Till skillnad från den inledande serien som berättas av Mark Herrera får hon heller aldrig ordet. "The high soft lisp" har en allvetande berättare.

Hon tilldelas egenskaper av andra i serierna. Vi får reda på att hon är ett geni. Men det finns inget i historien som visar detta. Hon riskerar att bli en kvinna utan egenskaper.

Teckninmgarna ger henne emellertid en personlighet. Hernandez ger knappt märkbara nyanser åt hennes evigt leende ansikte.Och teckningarna gör också att man lätt förlåter en kanske lite poänglös magiskrealismhistoria i mitten av albumet. Då den liksom de flesta av serierna här är utsökt tecknad. Och ger Hernandez en möjlighet att variera sej lite i bildberättandet.

De två olika lägena i albumet möts något i "Fritz after dark" - delvis berättad av Mark men med större utrymme åt Fritz. Här återkommer en ruta ur ett av de tidigare albumen av Gilbert Hernandez. Som där ingick i en komisk sekvens. Men här får en dystrare innebörd.

Albumet är det 25:e Love & Rockets-albumet. Den samlar serier som tidigare gått i (den andra versionen av) serietidningen Love and Rockets samt Luba's comics and stories. En del av serierna ska vara något utökade (jag har ett par nummer av serietidningen och i den avslutande "Pattern for living" har en sida lagts till där berättelsen om Mark Herreras senare fru avslutas - hon blir en grotesk parodi på Fritz).

Albumet går nog att läsa utan de tidigare. Och det är möjligt det skulle tjäna på det. Även om det är kortare än de senaste tre av Gilbert Hernandez-Love & Rockets-albumen (och i ett lite mindre format) så känns det tyngre.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Titta titta, vilket läsvärt inlägg och vilket intressant album. Fritz är ju genomsnäll, men man kan nog bli galen på henne ibland. Jag gillar Venus.

Petter Malmberg sa...

Venus är inte med särskilt mycket i albumet. Men i den historien skildras hennes mor Petra som mer sympatisk än hon brukar få framstå.