onsdag 23 februari 2011

KÖPENHAMN I SVÅR BAKFYLLA Ung kontorist ensam nykter


Den danska romanen Mars 1970 kom ut 1971. Den vart skriven av Klaus Rifbjerg. I början av boken vaknar alla i hela Danmark upp bakfulla.
På den nivån håller sej boken. Alla som är med är kända personer. Det vill säja det är personer som är kända för en dans bokläsare anno 1971. Så lite av poängen försvinner för de av oss som inte kan identifiera den dåtida danska kultureliten och de danska politikerna.
Men den är änmdå ofta rätt rolig. Paul Borum är med och får alla sina vokaler utbytta mot ö:n. Ingen förstår vad han säjer. Borum blir ledare för ett studentuppror i Århus. CIA är inblandade på nåt sätt.
En kvinna väntar på en ny roman av Peter Seeberg med andakt. "Peter Seeberg skriver en ny bok! De små hårstråna reser sig i nacken på fru Egebak. Kanske hon ändå skulle gå in och väcka Niels. Så kunde de sitta på sängkanten och hålla varandra i hand och tänka på Peters nya bok."
Om man inte känner till Borum och hans speciella släpiga sätt att prata så blir den delen knappast särskilt rolig. Men Peter Seeberg kan läsaren i sitt huvud säkert byta ut mot valfri uppburen författare eller författarinna.
En svensk har en viktig roll i boken. Olof Palme. Som inlett ett förhållande med prinsessan Margrethe - "om Danmarks tronpretendent, den älskade och beundrade, förnuftiga, leende och kloka prinsessan plötsligt överger man och barn för att leva i otukt med Sveriges statsminister Olof Palme, så är socialdemokraternas dagar räknade".

Rifbjerg lär vara en produktiv författare. I ett danskt kulturprogram gick de på jakt med Rifbjerg och den ena av programledarna vådasköt författaren i tron att han var en älg. Den andre programledaren invände när den förste ville täcka ledamoten i den Danska Akademin med löv och låtsas som ingenting att de snart kommer att märka att han inte gett ut några nya böcker.
Men jag har själv inte läst särskilt många.

Inga kommentarer: