lördag 28 maj 2011

Bröd och stenar

Bröd och stenar är ett urval ur den franske poeten Eugène Guillevics produktion. Den ingår i serien "Moderna poeter" på Norstedt. Serien redigerades av Anders Olsson och Lars Gustafsson, jag tror bara det kom två volymer (den andra var med Michael Krüger).

Det är en tunn men vacker bok (jag köpte den på en rea en gång, utan att känna till poeten, mest för att volymen var så snygg). Den innehåller runt 15 av Guillevics dikter. De äldsta från 1942, den nyaste från 1978.

Guillevic var en kommunistisk poet som hade debuterat under ockupationen. En slags brytning med den politiska poesin ska ha kommit med samlingen Carnac från 1961.
Med vilken han enligt baksidan av Bröd och stenar och volymens förord ska ha utvecklat en ny stil. Endast en kort dikt finns med i boken från Carnac, vilket kan bero på att den egentligen består av en enda lång dikt. Denna finns på engelska (Guillevic verkar vara rätt rikligt representerad på engelska, Ingrid läste nyligen ett urval).
I stället domineras boken av två 40-talssamlingar, debuten Terraqué och den strax efter kriget utkomna Exécutoire.

Dikterna från de här två samlingarna är väldigt bra, liksom de från perioden efter Carnac. Urvalet stöder kanske inte direkt att det är någon stor skillnad mellan dessa. Men likheten i ton kan bero på att Gustafsson valt sina favoriter.

En intervju med Guillevic går att läsa i Gustafssons Kommentarer. Och det kom en ny bok med Guillevic-tolkningar i år kallad Sånger som jag ännu inte hunnit läsa.
Ett par av tolkningarna i Bröd och stenar finns i Gustafssons Bränder. Tolkade dikter från Vergilius till Heaney (som rekommenderas) - men inte, som jag råkade säja i förra inlägget, allihopa. Snarare en tredjedel.

En som finns i bägge är "Monster" ur Terraqué:


Monster

Det finns monster som är mycket goda,
Som sätter sig mittemot er med ögon,
slutna av ömhet
Och på ert bröst
sätter de sina pälsmjuka tassar.

En kväll -
när allt är purpur i universum,
när klipporna återtar sina vilda banor,

Då skall de vakna.
Eugène Guillevic
1942
övers. Lars Gustafsson

2 kommentarer:

Konungen sa...

känns som han är en viktig författare

Petter Malmberg sa...

Jag har egentligen bara läst "Bröd och stenar". Men han verkar ha en stor och betydande produktion.