torsdag 17 maj 2012

10 bra norska böcker

Jag har redan gjort en norsk nationaldagsboklista. Men det är tre år sen. Och det finns ju fler böcker så det blev en lista också denna sjuttonde maj.

Artiklar ur Veien frem av Nordahl Grieg
Nordahl Griegs tidskrift började komma ut 1936. Denna samling innehåller utdrag ur hans brevväxling med Aldous Huxley, kritik, dikter och anti-fascistiska artiklar. 

Munnarna av Espen Haavardsholm
Haavardsholms första roman från 1968 många sätt är det en typisk modernistisk roman från sin tid, liksom hans senare politiska period var typisk på sitt sätt. Men typisk är alls icke en nedsättande term och Munnarna är fortfarande fängslande läsning.


Syndare i sommarsol av Sigurd Hoel
"Alf, som är anarkist, gjorde utkast till regler och överenskommelser för kolonien. Han kallade det för regler och överenskommelser, ty som anarkist var han principiell motståndare till allt vad lagar hette. Som bekant kan en anarkist definieras såsom en man, som önskar alla lagar avskaffade - eftersom de äro en olidlig tvångströja - och ersatta med hans egna regler och överenskommelser."
Roman från 1928.


Peer Gynth av Henrik Ibsen
Pjäs av mindre känd norsk författare.


Du går fel väg av Jason

Seriealbum om Frankensteins brud som en slags lågmäld kärlekshistoria. I ett avsnitt diskuterar Igor sin arbetssituation med en kollega. En mycket jasonsk berättelse.


Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård
Den lever faktiskt upp till lovorden. En bok som är svår att lägga ifrån sej.

Jag förbannar tidens flod av Per Petterson


Fåglarna av Tarjei Veesas
Det är länge sen jag läste den här nu och jag kan inte påstå att jag kommer ihåg så mycket av handlingen. Men jag minns känslan, stämningen och språket. De bästa böckerna minns man långt efter det att man glömt dem.  


Brudprovaren. Erotiska folksagor från Norge

Linjer i nordisk prosa 1965-75. Norge
Del av en serie böcker om nordiska samtidsförfattare (denna och en dansk och en svensk gavs ut samtidigt i de tre länderna. Ytterligare delar om finsk och isländsk litteratur kom senare). Med essäer av norska unga kritiker och litteraturvetare. Ger en inblick i det norska litteräa klimatet på 70-talet. En liknande serie Linjer i nordisk prosa 2002-2012 hade jag gärna sett.

Tidigare syttende maj-listor:



Inga kommentarer: