måndag 14 maj 2012

August Strindbergs tio bästa böcker

Det har inte uppmärksammats så mycket men i år så är det hundra år sen August Strindberg dog. Och han dog på detta datum som är idag. Vi hyllar hans mnne med denna lista (i repris):


Bland franska bönder
Reseskildring från franska landsbygden. En av de böcker där Strindbergs syn på kvinnofrågan ibland stör helheten (orimligt många av de franska bönderna förtrycks av sina fruar) men annars är det fortfarande ett av de bästa svenska resereportagen.

Brev
Merparten av Strindbergs populära one-liners (du kan följa flera Strindbergscitatmaskiner på twitter, eller låta bli) kommer från breven. 22 volymer eller nåt sånt brev ingår i de samlade skrifterna. Det finns nog fylligare och bättre urval än det sammanställt av Torsten Eklund från 1946 som jag har. Men med Eklunds kommentarer blir volymen till en rätt hyfsad biografi över författaren.

En blå bok
Finns egentligen kornknarren? Känner du någon som har sett honom? Strindbergs blå böcker blandar excentriska spekulationer i naturvetenskapliga och religiösa ämnen med berättelser ur livet. De strindbergskaste av böcker

Götiska rummen
Uppföljare till genombrottsverket Röda rummet. Och föregångare till Svarta fanor (också bra).

Inferno
Vår hjälte förföljs av egendomliga sammanträffanden medan han försöker att skapa guld. "På natten rasar ett förfärligt oväder mellan klockan tolv och tu. Vanligen uttömmer ett oväder inom kort sin kraft och drager bort: men det här stannar kvar över min by i hela två timmar, vilket jag upptager som ett personligt angrepp, och varje blixt siktar på mig utan att träffa."

Ordet i min makt. Läsebok för underklassen
Urval sammanställt av Jan Myrdal. "Lycksalighetens ö" från Svenska öden och äventyr och "Liten katekes för underklassen" och flera andra korta mycket roliga texter. Den har nyligen getts ut igen i pocket.

Mäster Olof
De historiska dramerna av Strindberg har åldrats en hel del, med undantag av Mäster Olof, en fascinerande blandning av Ibsen och Shakespeare.

Samtidsdramer
Jag har merparten av mina Strindberg-böcker i en utgåva skrifter på 14 volymer. Samtidsdramerna är volym 12. Det är kanske fusk att med en sån bok på en sådan här lista. Men från den inledande komedin "Kamraterna" till kammarspelet "Pelikanen" över "Fröken Julie" och "Dödsdansen" så vrider sej dessa pjäser kring samma teman och volymen bildar en helhet på ett annat sätt än Historiska dramer (volym 10) eller Lyriska dramer (volym 11).

Till Damaskus
Ett av de lyriska dramerna, enligt den utgåvan. Brukar buntas samman med Ett drömspel men är ett snäpp bättre.

Tjänstekvinnans son
Strindbergs roman om Strindberg.

 (Listan är en repris från tidigare i år, först publicerad på Strindbergs fölsedag. Jag lagt till en länk till det jag skrev om Ordet i min makt när den gavs ut igen. )

Andra inlägg på Butter tar ordet om Strindberg:
Strindbergskulteri, strindbergskultera
Om en artikel om Strindberg och Geijerstam av Nathan Shachar där Shachar försöker återupprätta Geijerstam: " Men Schachar gör Geijerstam en björntjänst. För evigt trogen sina ideal från 1880-talet och helt utan fel och brister framstår författaren i artikeln som en mycket tråkigare typ än den evigt föränderlige Strindberg vars fel och brister gör att vi fortfarande ännu gärna läser honom."

Om Giftas "'Kvinnans rättigheter' kan för en nutida läsare framstå som en förnuftigare och mer radikal text än de flesta skrivna av 'kvinnofrågans ivrare' vid denna tid."

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

det är ju ungefär tio romaner han har skrivit

Hannele sa...

Bland franska bönder är ju föråldrad statistik... kan inte tillhöra hans bästa.

Petter Malmberg sa...

"Bland franska bönder" är en stor läsupplevelse. Dess källvärde är kanske begrnsat men den håller bra.

Bara tre av böckerna ovan är regelrätta romaner. Beroende på hur man räknar har Strindberg väl skrivit lite mer än tio romaner.

Anonym sa...

Jag läste någon gång "Bland franska bönder" och tyckte att den är ganska stôllig som vetenskaplig undersökning betraktad men mycket underhållande som impressionistisk och subjektiv berättelse om franska landsbygden.

Petter Malmberg sa...

Jag vet inte om jag funderade så mycket på dess vetenskaplighet när jag läste den.
Man får ju också se till när den skrevs.
Det subjektiva är ett medvetet val Strindberg gör. Och det som gör att berättelsen fortfarande lever och inspirerade senare reseskildringar av Ivar-Lo, Jan Myrdal med flera.