onsdag 3 oktober 2012

10 bra tyska böcker

Det är Tysklands nationaldag idag. Och den fjärde årliga tyska nationaldagslistan!

Bert Brecht - Caesar och hans legionärer
Japp, han kallas för Bert på omslaget till den här samlingen berättelser eller fabler. Brecht är (med all rätt) mest känd för sina pjäser. Och den inledande berättelsen "Kritcirkeln i Augsburg" anknyter till en av dessa. Men alla novellerna och dikterna här är underhållande och tankeväckande. "Den unge Alexander erövrade Indien/Han ensam?/Caesar slog gallerna./Hade han inte åtminstone en kock med sig?".

Heinrich Böll - Doktor Murkes samlade tystnad
Novellsamling med fem noveller. Titelnovellen lever nästan upp till sitt oemotståndliga namn och "Ej blott i juletid" är den ultimata julnovellen. Den handlar om en familj där en faster får ett nervsammanbrott och efter det bara är lugn så länge man firar jul. Så julen firas året runt vilket får förödande verkningar för familjen.

Michael Ende - Spegeln i spegeln
Ende är mest känd för de två lysande ungdomsromanerna Momo eller kampen om tiden och Den oändliga historien. Men han har också skrivit för vuxen publik. De här novellerna är inspirerade av hans fars surrealistiska teckningar. Det är (nästan) lika mörkt bra som i hans ungdomsböcker.

"Min bror/Har rufsigt hår, vi bor/Djupt bland skogklädda berg/Strax före trettioåriga kriget säger/Våra munnar de klokaste saker" 

Heinrich von Kleist - Dramer
Volym med fyra pjäser av Kleist. Jag skrev om Penthesilea när den här kom ut. Men de andra tre pjäserna är minst lika läsvärda.

Alexander Kluge - Slaget
"En roman om Stalingrad" är undertiteln på den här sammanställningen av dokument kring slaget om Stalingrad. Dokumenten är redigerade för att skapa en berättelse. "Bokens sanningshalt är alltså inte större än den i en fiktion. Men vem lugnas av det när det förvisso i fiktionens grannskap[...]har förelegat en viss verklighet?" Det blir faktiskt en rätt fängslande läsning (trots att man vet hur det går). Boken kom 1964 och hade ett stort inflytande inte minst på svensk litteratur.

Karl Marx - Kapitalet
Tysk klassisk nationalekonomi när den är som bäst.

Rainer Maria Rilke - Duinoelegierna
Något av det vackraste som skrivits på något språk. Finns i flera svenska översättningar. Jag har Erik Lindegrens tolkningar i en volym där också det tyska originalet finns med. För Lindegren-fansen är hans Rilke-översättningar ett måste.

Günther Wallraff - Fascismen mitt ibland oss
Att Wallraff gick och blev ett verb kan ibland nästan dölja hur pass bra hans reportage var en gång i tiden. I den här volymen finns reportage om gästarbetare, tysk press, tysk värnplikt och från den tid då han satt i grekiskt fängelse.  

Juli Zeh - Fritt fall
Det fortsätter komma ut böcker i Tyskland. En av de mest uppmärksammade samtida tyska författarna är Juli Zeh. Fritt fall är den första av hennes jag läser. Och jag är bara 75 sidor in. Men hittills är den fängslande, fysik och tidsresor och mord och mycket annat.

Tidigare års tyska listor:




2 kommentarer:

Bernur sa...

Jag tycker Juli Zeh är suverän. Leklust är ännu bättre än Fritt fall!

Petter Malmberg sa...

Det där var den andra rekommendationen av Leklust jag fått den här veckan. Så den får väl nästan bli min nästa Zeh.