söndag 30 april 2017

Läst i april

April var en bra läsmånad för min del 18 böcker. Kan vara rekordet sen jag började skriva ner böckerna jag läser.

Southern bastards vol. 3: Homecoming av Jason Aaron (text) och Jason Latour (bild)
Tredje albumet om en stad i den amerikanska södern.

Irakisk Kristus av Hassan Blasim
Novellsamling av irakisk författare bosatt i Finland. Märkliga fantastiska noveller.


Bitch Planet, vol 2: President Bitch av Kelly Sue DeConnick (text) och Valentine De Landro
Andra albumet (fast jag läste det i lösnummerformat, albumet är inte ute än) om ett fängelse ute i rymden för kvinnor som på olika sätt går emot den patriarkala ordningen. Som en Handmaid's tale  gjord som en b-film från 70-talet.

The Divine Invasion av Philip K. Dick
En av P. K. Dicks romaner om sin egen hemsnickrade teologi Valis. Det blir ibland lika tråkigt som vanlig teologi men under det är det en rätt så fascinerande roman.

Atlantens mage av Fatou Diome
Fransk-senegalesisk roman om en senegalesisk by där drömmen är att flytta över atlanten. Fotboll spelar en stor roll. Bland annat en match mellan Senegal och Sverige.

Det vi förlorade i elden av Mariana Enriquez
Argentinsk novellsamling. Ett slags spök- och skräckberättelser (en novell har lovecraftianska referenser) om det argentinska samhället.

Ultimates 2, vol 1: Troubleshooters av Al Ewing (text) och Travel Foreman (bild) 
Kosmisk superhjälteserie på gränsen mellan det sublima och det löjliga.

Räggler å paschaser av Gustaf Fröding
Noveller och dikter på dialekt. Flera hade jag väldigt svårt att förstå måste jag erkänna. Ofta kände jag mej som harrkären i "Dumt fôlk": "'Men va i all ti ä dä ni säjer, a, o?'"

Inkräktare av Elsa Grave
Elsa Graves första diktsamling. Och också den första Elsa Grave jag läst. Jag gillade den så det lär inte bli den sista.
"Då först/blev ni vad ni är:/vita sippor, vår och liv,/oändligt stor mystik.../...det är allt vi mena/när vi säga vår!/Sippor i stora vita hav!"

Idegransöarna av Gunnar D. Hansson
En mycket underlig men också mycket bra diktsamling (omdet är rätt ord) om idegranen.
"dock: i en god dikt kan det utsmyckande inte skiljas från det utsmyckade, menade diktarfilosofen Kuntaka från Kashmir på 950-talet, och därmed väljande sida i en sedan sekler pågående kontrovers rörande poesins väsen."

Sent i november av Tove Jansson
Den sista muminboken. Omläsning för bokcirkel. Den höll bra. En underbar bok.

Hyllningarna av Bengt Emil Johnson
Mycket experimentell debutdiktsamling ("Det finns nämligen knappast en enda vettig mening i 'Hyllningarna'" hette det i en samtida recension.)
Det som gör att den inte bara är en litteraturhistorisk kuriositet som experimentella böcker lätt blir i efterhand är att man ser glimtar av den senare poeten Bengt Emil Johnson här och där.
"där det hånglatt svider nektar årgott och hyrrdevla hrdräa"

Stjärngräs av Kristoffer Leandoer
"Vi är satta till jorden för att drömma/och vi försummar det./Våra huvuden är bara kärl/där det osedda förvaras,/äggskal kring världar/som ännu inte kläckts."
Diktsamling från början av 90-talet.

Huck Vol 1 av Mark Millar (text) och Rafael Albuquerque (bild)
Seriealbum om en man med superkrafter i en liten stad. Huck gör en god gärning varje dag. Rätt underhållande, fast den är bäst när Huck bara hjälper folk, det blir tråkigare mer konventionellt när det ska hända saker.


Nameless av Grant Morrison (text) och Chris Burnham (bild)
Kan ses som ett av Grant Morrisons många svar på Alan Moore. Då den liksom Moore ofta på senare år utgör från Lovecrafts litterära universum. Fast i rymden. Historien håller inte helt ut men den är tack vare Chris Burnham visuellt slående.

Anils skugga av Michael Ondaatje
Den här romanen började jag läsa för ett par år sen på engelska. Det var en lite märklig känsla i början när jag nu läste den på svenska, en översatt deja vu. Jag vet inte riktigt varför jag inte läste ut den första gången för den var riktigt bra.

The two of them av Joanna Russ
Feministisk science fiction roman om en tidsresande agent från 1950-talet i ett framtida patriarkalt samhälle.

Doom Patrol Vol. 1: Brick by brick av Gerard Way (text) och Nick Derington (bild)
Den här senaste versionen av serien bygger mycket på Grant Morrisons version av serien. Men lånar lite från andra. Och har en del helt nytt.

Inga kommentarer: